Αν κάποιος επιθυμεί να συνδυάσει σε ένα ταξίδι με αναφορές στο Δυτικό τρόπο ζωής και την Ανατολή τότε ο ιδανικός προορισμός είναι η Ιαπωνία. Πέρα από τους μύθους περί υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας, συνεχείς σεισμούς κ.α το ταξίδι στην Ιαπωνία και ιδιαίτερα στο Τόκυο παραμένουν μια από τις καλύτερες εμπειρίες, και ένα από τα πιο εύκολα και ασφαλή ταξίδια. Καταρχήν η Ιαπωνία δεν απαιτεί βίζα για Ευρωπαίους που θα την επισκεφθούν έως 3 μήνες, ενώ το διαβατήριο πρέπει να είναι απλά σε ισχύ. Σίγουρα το ταξίδι πλησιάζει τις 20 ώρες αλλά μην ξεχνάμε ότι ταξιδεύουμε στην άλλη άκρη του πλανήτη. Προτίμησα την πτήση της QATAR με την μικρότερη αναμονή (1 ώρα) στο αεροδρόμιο και με ενδιάμεση στάση στην Ντόχα. Στην επιστροφή βέβαια μια μικρή καθυστέρηση στο Τόκυο σε συνδυασμό με την επίσης μικρή αναμονή στη Ντόχα μου στέρησε τις αποσκευές οι οποίες ήρθαν με την επόμενη πτήση.

img_7154

Το 99% των ξενοδοχείων έχει δωρεάν internet, κάτι το οποίο είναι σημαντικό για επικοινωνία με viber και skype με Ελλάδα από το απόγευμα και μετά αλλά και τον προγραμματισμό της επόμενης ημέρας. Μπορείτε να αγοράσετε και ένα φορητό wifi στο αεροδρόμιο αλλά χρειάζεται συμβατή πιστωτική κάρτα κτλ. Οι πρίζες είναι παρόμοιες με την Αμερικής όπως και πολλά ακόμη πράγματα. Στη reception του ξενοδοχείου σίγουρα θα βρείτε έναν μετατροπέα schuko σε JIS 8303. Η Ιαπωνία και συγκεκριμένα το Τόκυο είναι 6 ώρες μπροστά σε σχέση με την Ελλάδα. Ενώ ο κωδικός για τηλεφώνημα είναι +89. Αξίζει να αγοράσετε ένα JR Rail Pass. Πρόκειται για μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών με shinkansen, τα γνωστά bullet train.

Τόκυο

Αναμφισβήτητα το Τόκυο αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου ταξίδια όσον αφορά αστικούς προορισμούς. Παρότι αποτελεί μια μητρόπολη η οποία αποτελείται από επιμέρους πόλεις οι οποίες στην πορεία των χρόνων ενώθηκαν σε ένα ενιαίο χώρο, σου δίνει την αίσθηση μιας πόλης εύκολα προσεγγίσιμης. Τα 13 εκατομμύρια κατοίκων και τα 36 εκατ συνολικά στην ευρύτερη περιοχή δίνουν στο Τόκυο μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του πλανήτη.

 

Φθάνοντας στο αεροδρόμιο το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να κατευθυνθείτε στο γραφείο πληροφοριών που διατηρεί ο δήμος και να εκδώσετε μια κάρτα για απεριόριστες μετακινήσεις σε Μετρό και Λεωφορεία την PASMO CARD καθώς και να προμηθευτείτε τον οδηγό που θα βρείτε στο σταντ τον TOKIO Handy Guide. Ο οδηγός θα σας παρέχει μια εξαιρετική αποτύπωση των πόλεων και των δραστηριοτήτων του Τόκυο και πως μπορείτε να πάτε εκεί με ΜΜΜ. Ο οδηγός υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή στο http://www.gotokyo.org/book/tokyo_handy_guide/#page=1 ,

Τα ξενοδοχεία στο Τόκυο όπως ευρύτερα το επίπεδο ζωής είναι ακριβά. Ακόμη και οι μικρές καμπίνες που είναι στην μεγάλη πλειοψηφία τους τα δωμάτια στα ξενοδοχεία για μεσαία εισοδήματα. Εντυπωσιάζουν οι τεχνολογικές τουαλέτες οι οποίες θέλουν εγχειρίδιο για να λειτουργήσουν. Το ίδιο ισχύει και για ένα μεγάλο μέρος συνοικιακών εστιατορίων όπου η παραγγελία γίνετε μέσω μηχανήματος με πληρωμή κερμάτων χωρίς επαφή με το προσωπικό.

Οι Ιάπωνες είναι σχετικά ευγενικοί αλλά δεν θα σκοτωθούν και να σε εξυπηρετήσουν, αλλά με το χαμόγελο και έτοιμοι να κλάψουν θα σου πουν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν. Η εξοικείωση με το μετρό είναι σχετικά εύκολη και βοηθάει αρκετά μιας και πάει σε κάθε γωνιά της πόλης. Προσοχή όμως γιατί κλείνει σχετικά νωρίς στις 11 το βράδυ. Καλό είναι να αποφύγετε τη χρήση του μετρό τις ώρες αιχμής (όταν πηγαίνουν και επιστρέφουν για εργασία) γιατί τα βαγόνια είναι πραγματικά ασφυκτικά.

Η εικόνα των Ιαπώνων να φορούν μάσκες παντού ίσως τρομάξει λίγο αλλά το κάνουν από μόδα πλέον, με τη λογική ότι δεν θέλουν να βλέπουν οι υπόλοιποι το πρόσωπο και τα συναισθήματα τους αλλά και γιατί δεν θέλουν κολλήσουν κάποια ασθένεια μιας και δεν υπάρχει αναρρωτική άδεια και πολλοί πάνε άρρωστοι στην εργασία.

img_6915

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί το μόνο αλλοπρόσαλλο με το Τόκυο να αποτελεί την πόλη με τους πιο εκκεντρικούς πολίτες ειδικά στο ντύσιμο και τα εξτρίμ κουρλεματα. Αλλά και την πόλη της νέας τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Προσωπικά έμεινα σχεδόν δυο εβδομάδες στο Τόκυο και δεν πήγα σε μια κοντινή περιοχή όπως η Οζάκα κάτι το οποίο μετάνιωσα. Αλλά τουλάχιστον γύρισα το μεγαλύτερο μέρος τον τουριστικών θέρετρων στο Τόκυο.

img_6884Έμεινα στην περιοχή του Minato κοντά στην ευρύτερη περιοχή των δίδυμων πύργων Roppongi Hills. Ενώ εκεί κοντά υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία τέχνης στον κόσμο το Εθνικό Κέντρο Τέχνης. Όπως σε κάθε εξόρμηση έτσι και εδώ την πρώτη ημέρα προσπαθώ να περπατήσω την πόλη όσο μπορώ ώστε να εντοπίσω τον προσανατολισμό της, και να την κερδίσω.

Πρώτη στάση το Tokyo Midtown που αποτελεί ένα υπερσύγχρονο εμπορικό mall με ένα καταπράσινο πάρκο όπου τις αργίες οι Ιαπωνέζοι κατασκηνώνουν. Συνέχισα με Roppongi Hills όπου ανέβηκα στον ουρανοξύστη και είδα πανοραμικά την πόλη. Ενώ επισκέφθηκα το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο ρετιρέ και μια έκθεση της Sailor Moon η οποία αντιμετωπίζεται σαν εθνικός ήρωας μαζί μα τα υπόλοιπα ιαπωνικά κόμικ. Τα manga και είναι ο δικός τους πολιτισμός.

Χρησιμοποιώντας τον χάρτη και τα μεγάλα κτίρια για «αζιμούθιο», βρέθηκα στην διπλανή περιοχή Shiodome όπου υπάρχει το Tokyo Tower που αποτελεί ένα πιστό σύγχρονο αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ (ένα από τα πολλά αντίγραφα του δυτικού κόσμου που συναντά κανείς).img_6905

Κατηφορίζοντας και αφού περάσεις το κεντρικό δρόμο υπάρχει ένας από τους ομορφότερους ναούς ο Zojoji Temple με την εντυπωσιακή είσοδο Sangedatsumos όπου γυρίστηκε και η ταινία Woolwerine.

Τις επόμενες ημέρες αξίζει μια επίσκεψη στην περιοχή της Shibuya η οποία αποτελεί το down town του Τόκυο με το διάσημο Shibuya Crossing που αποτελεί την μεγαλύτερη διασταύρωση του πλανήτη με εκατοντάδες πολίτες να την διασχίζουν αφού τα φανάρια ανοίγουν ταυτόχρονα. Η όλη περιοχή θυμίζει το κέντρο της ΝΥ με πολύχρονες φωτεινές πινακίδες και γιγαντοοθόνες. Η περιοχή είναι τουριστική με πολλά εμπορικά κέντρα και εστιατόρια. Ενώ είναι από τις λίγες περιοχές όπου κρατά η διασκέδαση έως αργά.

img_6993

Μετά τη διασκέδαση η επόμενη ημέρα απαιτεί πολιτισμό και επίσκεψη σε θρησκευτικά μνημεία. Ιδανική περιοχή για το σκοπό αυτό η Asakusa όπου υπάρχει ένα σύμπλεγμα ναών με διασημότερο το Sensojl Temple και ακριβώς δίπλα το ναό με τις παγόδες, τον Asakusa Jinja. Για σουβενίρ και παραδοσιακές στολές υπάρχει η αγορά Nakamise με το που κατεβείς από το μετρό ενώ λίγο πιο μακριά η αγορά οικιακών ειδών Kappabashi.

img_7157

Στα δυτικά από την Asakusa και αφού περάσεις τον ποταμό βρίσκεται η περιοχή του πολυχώρου Skytree που αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο κτίριο του πλανήτη. Στο εμπορικό κέντρο υπάρχουν πολλά εστιατόρια, ακουάριουμ , σινεμά κα.

img_7248

Ενώ κατά μήκος του ποταμού που χωρίζει το Skytree με την Asakusa, οδήγησε στη διάσημη σχολή για Σούμο Ryogoku όπου έχει αγώνες μόνο Γενάρη, Μάιο και Σεπτέμβριο τις υπόλοιπες ημέρες λειτουργεί Μουσείο.

img_7239

Αρκετούς ναούς συναντά κανείς και στην περιοχή Ueno με διασημότερους τον Keneiji Temple, τον Toshogu Shrine και τον Yushima Shrne. Ενώ όλο ευθεία από το μετρό του Ueno υπάρχει μια εξαιρετική αγορά με τοπική κουζίνα και προϊόντα.

img_7104

Άλλη περιοχή με Ναούς είναι η Akihabaa με τους Kanda και Yushima. Εκεί κοντά βρίσκεται και ο μοναδικός Ορθόδοξος Ναός (ανήκει στο Ρωσικό Πατριαρχείο) όπου έκανα την πιο ιδιαίτερη Ανάσταση, τον Nicholsi-do.

img_7426

Αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των ναών σειρά έχουν οι αγορές με την πλέον διάσημη περιοχή την Ginza και τη πανάκριβη Ginza Brand Street όπου ο επισκέπτης βρίσκει τα πάντα σε μόδα.

img_7352

Σε προηγούμενο τετράγωνο από την Ginza βρίσκεται η μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη η ψαραγορά Tsukiji όπου πρέπει να την επισκεφθεί κανείς σχετικά πρωί. Αν έχει υπομονή και αναμένει σε ουρά θα μπορέσει να δοκιμάσει παραδοσιακό σούσι στα δεκάδες ποιοτικά εστιατόρια.

img_7299

Στα δυτικά της ψαραγοράς βρίσκονται οι καταπράσινοι κήποι Hamarikyu, ενώ ο πιο διάσημος κήπος είναι ο Shinjuku Gyoen National Garden. Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη στους κήπους είναι όταν ανθίζουν οι αμυγδαλιές απο Μάρτιο έως αρχές Απρίλη.

Όσον αφορά τη διασκέδαση προτείνεται για ποτό και φαγητό η περιοχή Ebisu για να απολαύσεις τα malt ιαπωνικά ουίσκι Hibiki ή να δοκιμάσεις το δηλητηριώδες fugu (σαν το λαγόψαρο) όπου ο μάγειρας που θα το κάνει σούσι πρέπει να έχει εμπειρία τουλάχιστον 30 έτη στην τεχνική αλλιώς… Οι local προτiμούν τα izakaya και οι νεότεροι club και καραόκε. Το βράδυ οι ευγενείς ιάπωνες είναι πιο λίγο μεθυσμένοι και πιο άγριοι..Ενώ προς αποφυγή είναι τα κακόφημα μπαρ που τάζουν γυναικεία παρουσία με έγχρωμους πορτιέρηδες στα οποία υπερτιμολογούντα υπερβολικά οι λογαριασμοί.

img_7115

Διάσημα ιαπωνικά γεύματα είναι τα sushi, το yakitori, curry rice, yakiniku, onigiri, nabe , κα.